Vad åt dom?
På medeltiden kunde man äta T:E:X kött, fisk, morot, frukter och rågbröd. Kvinnorna lagade maten och bakade. Dem hade många bondgårdar och där odlade dem. Potatisen fans inte i Sverige en. Dem drack vatten, mjölk och öl. Maten lagades över öppen eld. På vardagarna åt oftast de samma saker. Man åt också spannmål. Man åt ofta gröt som man sötade med bär eller hånung. Det brukade variera beroende på om man har fester eller det är vanlig varda. Man åt med händerna och skar upp köttet med en kniv. Man kunde äta kotunga, njurar och komage. Man kunde äta det mesta på djuren. Både vuxna, barn och ungdomar drack öl på medeltiden dem drack sällan vatten. Dricksvatten var ofta förorenat. Dem gamla drack oftast mjölk. Dem åt inte så mycket socker. Men man använde honung på så vis var man mycket nyttigare. Man åt inga grönsaker på vintern. Man åt också svartrötter. Man levde på jordbruket.
Brått och straff på medeltiden
Bödeln halshögg eller hängde människor. Det fanns stupstokar man blev fastbunden där kunde folk komma förbi och T.E.X spotta på personen. Detta var ett vanligt straff eftersom man inte hade fängelse på den tiden. Hon blev till och med förvisad från staden. Man kunde känna igen bödeln för att han hade avhuggna öron. Bödeln bodde på helvättes gatan. Om man dödade någon fick man straff och om man slog någon så blev man avrättad. Kvinnorna fick inte hängas för då kunde man se under deras kjol och det fick man inte göra.
Hygien
Man hade badstugor och just bastu kommer ifrån badstuga. Man var ganska renlig på medeltiden. Kung Magnus Eriksson tyckte inte om att Stockholm var så smutsig. Han gjorde en lag för varje gång man skräpade ner så blev det bötesstraff.
Pesten
År 1349 la ett engelskt skepp till vid kaj vid Norges västkust. Bland lasten fanns det svartråttor dem var fulla med pestloppor. Alla trodde att pesten var guds straff för alls synder. En tredjedel av Sveriges befolkning dog av pesten. Likbärarna arbetade dag och natt med att forsla bort dem döda. Läkare som försökte bota dem sjuka skyddade sig med näsor fyllda med väldoftande kryddor dem trodde att dem kunde slippa smittan då. Snart skulle dem också dö.
Margareta, Birger Jarl och Magnus Ladulås
Margareta: såg till att länderna gick ihop i Kalmarunionen 1397, Var sedan drottning över hela norden.
Birger Jarl: Sägs ha grundat Stockholm. Införde fridslagar. Bestämde att flickor också skulle få ärva sina föräldrar.
Magnus Ladulås: Bestämde att den som hade ryttare och vapen skulle slippa skatt. Satte lås på bondens lada genom att förbjuda resande att ta mat från bondgårdar.
De fyra stånden
Präster: När Sverige blev kristet behövdes det präster i kyrkorna. I klostren fanns det munkar och nunnor. Det fanns många präster på medeltiden. Det berättas att i den lilla staden skara fanns det inte mindre än 500 präster i början av 1300-talet. Präster, munkar och nunnor behövde inte betala skatt.
Adel: En annan grupp som inte behövde betala skatt var adeln. De var kungens rådgivare och krigare. Rika bönder som hade en häst, rustning och vapen slapp att betala skatt. Om det blev krig skulle de vara beredda att försvara Sverige. De bästa krigarna blev dubbade till riddare.
Borgare: I städerna fanns det handelsmän som köpte och sålde varor. Det fanns också hantverkare, som tillverkade olika saker. Handelsmännen och hantverkarna kallades borgare. De hade ju en stadsmur runt om kring sig nästan som om de bott i en borg.
Bönder: De allra flesta människor var fortfarande bönder. De fortsatte att odla jorden och föda upp djur precis som som deras förfäder gjort i många år före dem.
Kalmarunionen
Det va drottning Margareta som skapade kalmarunionen. Sverige Danmark och Norge bestämde sig för att inte bråka med varandra längre utan istället skapa en union som hette kalmarunionen.
Trälar
På medeltiden bestämdes det att trälar var förbjudet. Alla trälar blev såklart glada av det här men alla andra protesterade.