onsdag 7 december 2016

Medeltiden




                                                                   Vad åt dom?
På medeltiden kunde man äta T:E:X kött, fisk, morot, frukter och rågbröd. Kvinnorna lagade maten och bakade. Dem hade många bondgårdar och där odlade dem. Potatisen fans inte i Sverige en. Dem drack vatten, mjölk och öl. Maten lagades över öppen eld. På vardagarna åt oftast de samma saker. Man åt också spannmål. Man åt ofta gröt som man sötade med bär eller hånung. Det brukade variera beroende på om man har fester eller det är vanlig varda. Man åt med händerna och skar upp köttet med en kniv. Man kunde äta kotunga, njurar och komage. Man kunde äta det mesta på djuren. Både vuxna, barn och ungdomar drack öl på medeltiden dem drack sällan vatten. Dricksvatten var ofta förorenat. Dem gamla drack oftast mjölk. Dem åt inte så mycket socker. Men man använde honung på så vis var man mycket nyttigare. Man åt inga grönsaker på vintern. Man åt också svartrötter. Man levde på jordbruket.





                                                       Brått och straff på medeltiden
Bödeln halshögg eller hängde människor. Det fanns stupstokar man blev fastbunden där kunde folk komma förbi och T.E.X spotta på personen. Detta var ett vanligt straff eftersom man inte hade fängelse på den tiden. Hon blev till och med förvisad från staden. Man kunde känna igen bödeln för att han hade avhuggna öron. Bödeln bodde på helvättes gatan. Om man dödade någon fick man straff och om man slog någon så blev man avrättad. Kvinnorna fick inte hängas för då kunde man se under deras kjol och det fick man inte göra.





                                                                    Hygien
Man hade badstugor och just bastu kommer ifrån badstuga. Man var ganska renlig på medeltiden. Kung Magnus Eriksson tyckte inte om att Stockholm var så smutsig. Han gjorde en lag för varje gång man skräpade ner så blev det bötesstraff.






                                                                        Pesten
År 1349 la ett engelskt skepp till vid kaj vid Norges västkust. Bland lasten fanns det svartråttor dem var fulla med pestloppor. Alla trodde att pesten var guds straff för alls synder. En tredjedel av Sveriges befolkning dog av pesten. Likbärarna arbetade dag och natt med att forsla bort dem döda. Läkare som försökte bota dem sjuka skyddade sig med näsor fyllda med väldoftande kryddor dem trodde att dem kunde slippa smittan då. Snart skulle dem också dö.



                                    Margareta, Birger Jarl och Magnus  Ladulås
Margareta: såg till att länderna gick ihop i Kalmarunionen 1397, Var sedan drottning över hela norden.
Birger Jarl: Sägs ha grundat Stockholm. Införde fridslagar. Bestämde att flickor också skulle få ärva sina föräldrar.
Magnus Ladulås: Bestämde att den som hade ryttare och vapen skulle slippa skatt. Satte lås på bondens lada genom att förbjuda resande att ta mat från bondgårdar.   




                                                                De fyra stånden
Präster: När Sverige blev kristet behövdes det präster i kyrkorna. I klostren fanns det munkar och nunnor. Det fanns många präster på medeltiden. Det berättas att i den lilla staden skara fanns det inte mindre än 500 präster i början av 1300-talet. Präster, munkar och nunnor behövde inte betala skatt.
Adel: En annan grupp som inte behövde betala skatt var adeln. De var kungens rådgivare och krigare. Rika bönder som hade en häst, rustning och vapen slapp att betala skatt. Om det blev krig skulle de vara beredda att försvara Sverige. De bästa krigarna blev dubbade till riddare.
Borgare: I städerna fanns det handelsmän som köpte och sålde varor. Det fanns också hantverkare, som tillverkade olika saker. Handelsmännen och hantverkarna kallades borgare. De hade ju en stadsmur runt om kring sig nästan som om de bott i en borg.
Bönder: De allra flesta människor var fortfarande bönder. De fortsatte att odla jorden och föda upp djur precis som som deras förfäder gjort i många år före dem.






                                                                       Kalmarunionen
Det va drottning Margareta  som skapade kalmarunionen. Sverige Danmark och Norge bestämde sig för att inte bråka med varandra längre utan istället skapa en union som hette kalmarunionen.




                                                                   
                                                                   Trälar
På medeltiden bestämdes det att trälar var förbjudet. Alla trälar blev såklart glada av det här men alla andra protesterade.

        
    









 


 















tisdag 6 december 2016

Mangnetism


 Först hade jag inte mangneten vid järnflisen då gjorde dem ingenting. Sedan när jag tog mangneten vid järnflisen dä börgade den forma sig.

 När man tar en mangnet vid



torsdag 17 november 2016

Magnetism


Om sydpolen är mot nordpolen så attaraheras dem. Det betyder att de dras mot varann. Om nordpol mot nordpol möts så repileras dem. Det betyder att dem stöter ifrån varann.

onsdag 16 november 2016

Vikingar

                                                           Vikingatiden


När din farfar föddes så fans det inga mobiltelefoner. När din farfars farfar föddes fans det inte ens några fasta telefoner. Om du tänker farfars 20 gånger så kommer du ungefär 1 000 år bakåt i tiden. Människorna som levde då levde ett helt annat liv en vi lever nu. Tiden emellan år 850 och 1050 kallar vi för vikingatiden. En del av människorna som levde då i Sverige, Norge och Danmark då gav sig ut på långa båtfärder. De kallades vikingar.

                                 På vikingatiden klarade man sig utan pengar

 På vikingatiden så  hade människorna levt av djur som de jagade och saker som dom odlat eller hittat i skogen. Men på Vikingatiden kunde man odla grönsaker. Människorna hade blivit bönder. Potatisen fanns inte i Sverige en så istället åt man rovor till köttet och fisken. Kvinnorna lagade maten. Man åt fisk kött och potatis. Ofta när dem odla blev det missväxt. Dem odlade plommon också. Dem fiskade plundra, torsk och sill. Dem kunde torka fisken eller salta den då håller den längre.

                                                                Vikingarnas resor


Vikingarna reste med vikingabåtar dem reste T.E.X till Turkiet och Amerika. En gång grävde en arkiolog upp en ring med arabisk skrift i Sverige så vikingarna kan ha vart i Egypten och i såna fall kan det vara så att vi lär oss helt fel om vikingarna. Dem åkte med träskepp. Dem bodde nära vatten för att dem lett skulle kunna segla iväg på resor. Vikingabåtar hade inget skjöl för att det skulle vara lättare att dra den på land. Dem kunde fiska på sina färder dem fiskade flundra, torsk och sill dem använde nät. Dem kunde ha drakhuvuden på sina båtar för att de trodde att de skrämde bort deras fiender. De kunde ta sig fram med vinden eller så kryssade dem. För att inte komma vilse så kollade man på solen och stjärnorna fåglar kunde visa att det inte var långt till land.


                                                           Barnens uppväxt

på vikingatiden när ett barn föddes så kunde männen bestämma om barnet var sjukt och då la man ut barnet i skogen så dom skulle dö. Om dom var friska så lärde sig killarna att jaga, använda redskap och fiska. Tjejerna skulle lära sig att sy, väva och laga mat. det var en riktigt hård uppväxt för ett barn.

                                                  Dem hade ingen chans

Vikingarna var ofta iväg och plundrade eller byte varor. När dem plundrade dödade de många människor och människorna hade ingen chans för dem var inte utröstade. Dem kunde döda en hel by. Sen tog dem alt guld alla smycken allt du kan tänka dig.






                                                                  Trälarnas liv
Det fanns trälar på byn. Dem levde ett hårt och slitsamt liv. Deras lön var mat, ett ställe att sova på och om de gjorde något riktigt bra kunde dem till och med få pengar. Om dem hade riktigt tur kunde dem betala sig ut. Om de hade riktigt tur så blev de befriade. Trälarna fick inte gå vart dom ville och dem kunde bli slagna av sin ägare. Dem behandlades som djur.




                                                                     asagudarna
Det fanns asagudar som vikingarna trodde på. Dem hette Tor Freja och Orden. Till dem kunde man T.E.X offra djur, människor halsband och skjöldar. Gudarna bodde i Asagård. Där fanns borgen Valhall dit goda man kom när de dog. Männen skulle helst dö i strid. Om de istället dom dog  av sjukdom eller ålderdom trodde de att de skulle komma till ett hemskt dödsrike.



                                                                           
                                                                        Tinget
Ett par gånger av året hade man ting. Då samlades folket i byarna runt om kring för att bestämma om vikingasaker. Det var som en slags domstol där man rädde ut stölder, mord och bråk om vem som hade rätt att odla marken. Alla fria män hade rätt att rösta, men inte kvinnor och trälar. Ibland valde man ledare. Han kallades för storman eller kung.



































onsdag 26 oktober 2016

Vatten 

Utan vatten kan vi inte leva. Men det är inte alla som har tillgång till vatten. 748 miljoner saknar rent vatten idag. Smutsigt vatten kan leda till farliga sjukdomar, som T.E.X koleran detta kan leda till döden. När någon ska gå och tvätta sig eller hämta vatten kan dem riskerar  sina liv. Tänk då hur illa dom har det jämfört med oss här i Sverige. Det dör mer barn av brist av vatten en i krig. Vi här i Sverige kan lämna en vattenkran rinnande under natten och den står rinnande då också. Men vem som helst kan förendra det här bara för 10 kronor får man 239 vattenreningstabuletter bara en son kan gjöra 5 liter vatten rent.


måndag 17 oktober 2016

Näringskedjor och kretslopp i naturen

Vi har gräs som gör sin egen näring med hjälp av vatten,luft och solljus. Gräset är då en producent.
Då kan gräset leva och växa.
Sedan finns det djur som äter gräset. De kallas förkonsumenter.
Det kan nu komma större djur som äter de mindre djuren.
Människan är en toppkonsument. Vi är i slutet av en näringskedja för vi har inga naturliga fiender. 
Detta är en näringskedja.

Kretslopp

Ett kretslopp är när allt går runt hela tiden om och om igen.
En räv äter smådjur som har ätit gräs. När räven dör blir den till ny jord med hjälp av nedbrytare. Daggmasken är en viktig nedbrytare.
Jorden suger nu upp näring från rävens jord och nytt gräs kan växa så de små djuren kan äta av gräset. Allt börjar om igen.Näring

Näring är de nyttigheter som behövs för att allt levande ska kunna växa.
Man kan säga att det är mat.
Näring görs av växterna som djur eller vi sedan äter. Då får vi i oss näring.
Djuren och vi kan inte göra näring utan vi måste äta nått som växer eller äta djur som har ätit något som växer. 
Därför är det jätteviktigt att vi är rädda om vår natur så att den kan producera näring.

fredag 7 oktober 2016

Norden


                                                                       Sverige
                                                           Kenebikaise Sveriges största bärg.
                                                           Folkmängd: 9 miljorner
                                                           Huvudstad: Stokholm
                                                           Statsskik: monarki            
                                                           Valuta: Svenska kronor
                                                            Naturtillgång: järnmalm Man bryter den uppe i norrland. Vi har
                                                        också mycket barrträd. Vi har också allemansrätten.





                                                                       


                                                                         Finland
                                                         Folkmängd: 5.3 miljoner
                                                           Huvudstad: helsingfors 
                                                               Statsskik: republik
                                                                     Valuta: euro 
                                             Papper är en stor naturtillgång för Finland
                                            Finland kallas också de tusen sjöarnas land,
                        I och med att hela 10 procent av landet består av insjöar och älvar.
                                   


Norge
                                           Folkmängd: 4.8 milijoner Huvudstad: oslo Statsskik:                                                                                       Monarki Valuta: Norska kronor. Fjordar och Olja är en                                                                                     naturtillgång i Norge

                                                                         Island
                                                                Folkmängd: 0,3 milijoner
                                                                 Huvudstad: Reykjavik
                                                                 Statsskik: republik
                                                                Valuta: Isländska kronor Naturtillgång:
                            De kan använda värmen för att värma sitt hus. Fisket är en viktig naturtillgång för dem.
            Island är två och en halv gång så stor som Danmark, Men bara lite över en procent av landet kan
                                                                              odlas.

                                                                       Danmark
                                                                   Språk: danska
                                                                  Antal invånare: 5,5 milijoner
                                                                   Huvudstad: köpenhamn
                                                                 Naturtillgång: Bra bete åkrarna är bördiga
                                                                  Dem har mycket grisar det ger fläsk.
                                                                              Valuta: danska kroner 
                                                                               Statsskik: monarki
                                         Danmark är det minsta av de fem länderna i Norden. Hela landets areal är något
                                                                      mindre än jämtlands län i Sverige.


                                                                             

torsdag 29 september 2016

Ekologi



Förklarande ord


Ekologi betyder hur växter, djur och allt annat i naturen levet tillsammans. När dessa lever tillsammans och allt fungerar är det ett bra samspel. De är beroende av varandra. Isolerad betyder att något är enskilt och helt ensamt. En ört är både stjälken och blomman på en blomma. Blomman på en ört utan stjälk är det vi kallar bloma.


Träd


I Sverige har vi både lövträd och barrträd. Vi har mest barrträd i Sverige. I södra Sverige hittar man mest lövträd och i norra delen finns det mest barrträd. Ett träd måste vara minst fem meter högt och ha en tjock   stam. På stammen sitter det en trädkrona. Barrträd tappar inte sina barr på vintern men lövträd tappar sina löv. Träd blir ofta gamla. Ett träd har årsringar som visar hur gammla dem är. Buskar har flera stammar och  är lägre än träd.



Djur


Växtätande djur är djur som bara äter sånt som växer. Kaniner, ko, häst
Djur som både äter växer och kött kallas allätare. Människor, björn. Asätare är djur    


fredag 16 september 2016

Sverige

klimatet har endtats flera gånger. Ibland har det varit varmare ibland har det varit kallare. För 20 000 år sedan var Sverig ehelt täkt av is. Sverige är uppdelat i 25 st landskap. Vi har ocså delat upp Sverige i tre delar, Norrland, svealand och götaland. I Sverige pratar man olika dialekter beroende oå var man bor.
Rullstensåsar finns i stora delar av Sverige, fast numera är de övervuxna med träd.
Det finns en i Gästrikland.


                                     

                                   

                                            

onsdag 7 september 2016

Geografens testamente



  1. Den stora slätten heter Västegötaslätten.
  2. En stor åker som är många fotbollsplaner långa.
  3. Götaland
  4. Det är ett vindkraftverk ett vindkraftverk tar in vind och när sen vindkraftverket snurrar då bildas det el.
  5. Vete och korn.
  6. Skåne
  7. lövskog
  8. Det var mycket lövskog.
  9. Jönköpingslän
  10. Det är en gammal grav som ser ut som en båt.



Geografens testamente del 5 de stora öarna.

1. Den hette ölandsbron.
2. Det är bara platt mark där det vexer få träd.
3. Den kallas det stora allvaret.
4. Den hette långeJan.
5. För att vet T.E.X vart dom flyger och vilken fågel som är vilken.
6. Dem åkte till Gottland.
7. Den kalas ringmuren.
8. En rauk är en formad sten som finns vid stränder som har formats av havet.
9. Den största stenen ser ut som en gubbe.


Geografens testamente del 6 de höga fjällen

1. Ett bärg är mindre en ett fjäll och fjäll är så höga att
det inte kan väcksa några träd där.
2. Det är ett vattenfall.
3. Man bröt malm.
4. Dem är ett eget folkslag med eget språk.
5. Det är en känd led.
6. Det är så högt att det inte kan färdas upp vatten där och då kan det inte väcksa något.
7. Det är kenebikaeise.


Del 7 de tusentals öarna

1. Den hette Götakanal.
2. Den sträcker sig igenom Vättern & Värnen.
3. Det fanns inga röda magneter vid Bohuslän.
4. De tusentals öarna.
5. För att på istiden slipade isen bergen.
6. Man kallar den bordskusten.









När isen låg över Sverige







Rullstensåsar
Klimat
Landhöjningen
Jordskorpan
Inlandsisar

måndag 5 september 2016

Om mig

Jag heter Elsa Cliffordson.
Och jag bor på fölstigen 1 i partille.
Min favoritmat är kycklinggryta.
Jag har tre bröder som är ganska jobbiga.
Det var lite om mig!